Faillissementscijfers stijgen met 55 procent

zondag juni 26, 2022

Faillissementscijfers stijgen met 55 procent

De faillissementscijfers die Statbel publiceerde liegen er niet om: het aantal faillissementen gaat pijlsnel de hoogte in. In de eerste 22 weken van dit jaar gingen er maar liefst 3.974 ondernemingen bankroet. Dat zijn er 55 procent meer tegenover dezelfde periode in 2021. In onze blog van maart spraken we over een relatief beperkt aantal faillissementen, maar waarschuwden we voor deze stilte voor de storm. Helaas kwam deze voorspelling uit. En het houdt niet op, want dataleverancier Graydon voorspelt een nog grotere stijging in het aantal faillissementen. Freek VAN NECK, advocaat bij Interius advocaten helpt jouw onderneming om tijdig en adequaat actie te ondernemen, in geval van wanbetaling.

Faillissementscijfers stijgen met 55 procent

Faillissementscijfers stijgen met 55 procent. Wanbetalers kunnen de stabiliteit van je bedrijf in het gedrang brengen. Wees extra waakzaam en schakel beter vroeg dan laat de uitstekende expertise van Invordering in.

Wat ligt er aan de basis van de verhoogde faillissementscijfers?

Handelsinformatiekantoor Graydon zegt dat de stijging van de faillissementscijfers een direct gevolg is van het hernemen van de dagvaardingen in faling binnen bepaalde provincies door de specifieke overheidsinstanties, en de fiscale besturen in het bijzonder. “Hierbij is het belangrijk vast te stellen dat ondernemingsrechtbanken nu ook de dagvaardingen opnemen die betrekking hebben op nieuwere dossiers; ze beperken zich niet meer tot de dossiers die al voor de eerste lockdown hangende waren,” stelt Graydon.

Niet alleen de coronacrisis zorgde ervoor dat de bedrijfswereld door mekaar geschud werd. Nu steken er nog bijkomende problematieken de kop op, met verstrekkende economische gevolgen: hoge inflatie, stijgende loonkosten en de oorlogssituatie in Oekraïne die onder andere voor bevoorraadingsproblemen zorgt.

Cijfers per regio: provincie Antwerpen is koploper  

Een regionale opsplitsing van de faillissementscijfers van maart 2022 vertelt ons het volgende:

Vlaams Gewest:

  • De provincie Antwerpen is nog steeds koploper. Daar wordt een toename van 128,7 procent tot 231 faillissementen opgetekend.
  • De provincie Oost-Vlaanderen toont een forse stijging met 51,8 procent tot 126 faillissementen.
  • In de provincie West-Vlaanderen werd een toename met 94,4 procent tot 105 faillissementen genoteerd.

In het Brussels en Waals Gewest liep het niet zo’n vaart en zijn de cijfers (voorlopig) minder dramatisch:

Waals Gewest:

  • De provincie Waals-Brabant toont een daling van het aantal faillissementen van 47 gevallen in 2021 naar 23 gevallen in maart eerder dit jaar (- 51 procent).
  • In de provincie Henegouwen wordt een daling van 16,1 procent faillissementsuitspraken opgetekend.
  • De provincie Luik toont een daling van 14,7 procent.
  • Tot slot zijn er in de provincies Namen en Luxemburg wel stijgende faillissementsuitspraken te noteren.

De verscherpte alertheid die begin dit jaar gevraagd werd, blijft dus zeker geen overbodige luxe.

Interius advocaten ontzorgt via een bijzonder incassotraject

Wanbetalers kunnen de stabiliteit van je bedrijf in het gedrang brengen. Gezien het feit dat het aantal faillissementen pijlsnel de hoogte in gaat, moet je extra waakzaam zijn en beter vroeg dan laat de uitstekende expertise van Invordering inschakelen. Freek VAN NECK, advocaat gespecialiseerd in het leiden van bijzondere incassotrajecten, staat je bij met raad en daad om tot een werkzame oplossing te komen.