Faillissementscijfers op laagste peil, maar grotere alertheid vereist in 2022

vrijdag maart 11, 2022

Faillissementscijfers op laagste peil, maar grotere alertheid vereist in 2022

De faillissementscijfers lagen het voorbije jaar op het laagste peil sinds 2000, ondanks de verplichte sluitingen die corona met zich meebracht. Daar zit het grote aantal beschermingsmaatregelen vanuit de overheid voor iets tussen. Studiebureau Graydon legt uit dat het onder andere gaat over een moratorium op faillissementen, de verlenging van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, uitstel, verlaging of vrijstelling van de RSZ-betaling, crisisleningen of de uitbreiding van technische werkloosheid. De gevolgen van de coronacrisis zullen pas dit jaar tot uiting komen. Op vlak van debiteurenbeheer vraagt dit gegeven een verhoogde alertheid. Specialisten spreken van een tikkende faillissemententijdbom, want in 2022 worden 10 procent meer Belgische faillissementen verwacht. Schakel dus op tijd een professionele partij in zoals Interius Advocaten. Bovendien beschikken zij over een gespecialiseerd incassoteam, Invordering. Bij Interius Advocaten ben je aan het juiste adres om je debiteurenbeheer op punt te stellen en samen in te grijpen wanneer nodig.

Faillissementscijfers op laagste peil, maar grotere alertheid vereist in 2022

De faillissementscijfers lagen het voorbije jaar op het laagste peil sinds 2000, ondanks de verplichte sluitingen die corona met zich meebracht. Maar een grotere alertheid is geboden In 2022, want er worden 10 procent meer Belgische faillissementen verwacht. Doe daarom aan professioneel debiteurenbeheer, onder begeleiding van de experts van Interius Advocaten.

Enkele cijfers

Wanneer we de faillissementscijfers van vorig jaar regionaal opsplitsen, kunnen volgende zaken opgetekend worden:

  • In 2021 gingen er in Vlaanderen 3.659 zaken overkop. Dat is 13,1 procent minder dan in 2020 en 36,5 procent minder dan het jaar voordien.
  • Antwerpen is koploper, met 1.265 faillissementsuitspraken.
  • Oost-Vlaanderen volgt, met 812 faillissementen.
  • In het Brussels gewest werden vorig jaar 1.359 bedrijven failliet verklaard, ruim 14 procent minder dan in 2020 en zelfs meer dan een halvering (-55,8 procent) tegenover 2019.
  • In Wallonië waren er 1.830 faillissementsvonnissen, een daling met ruim 12 procent op jaarbasis.

Al zitten de cijfers vandaag op een recordlaagte, dit jaar is een grotere alertheid op vlak van debiteurenbeheer raadzaam.

Uit onderzoek van Euler Hermes, wereldwijd de grootste kredietverzekeraar, blijkt dat na twee jaar van daling de faillissementen wereldwijd in 2022 met 15 procent zullen stijgen. Wegens talrijke steunmaatregelen vanuit de overheid wordt dat cijfer in België naar alle waarschijnlijkheid getemperd naar 10 procent.

Professioneel debiteurenbeheer met Invordering

De crisis die Covid-19 veroorzaakt heeft, creëert momenteel een tikkende tijdbom op vlak van faillissementen en wanbetalingen. Wees extra voorzichtig, en trek zelf tijdig aan de alarmbel wanneer je merkt dat er sprake is van wanbetaling. Doe daarbij een beroep op de onnavolgbare expertise van Interius Advocaten. Freek VAN NECK, één van de experts die jou als schuldeiser bijstaat, zorgt voor een oplossing op mensenmaat via een bijzonder incassotraject.