Conflicten: voorkomen is beter dan genezen

woensdag april 21, 2021

Conflicten: voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen, wanneer het aankomt op conflicten. Conflictsituaties zijn niet weg te denken uit ons leven, in en rond organisaties, in onze maatschappij. Schakel bij een dreigend conflict dus op tijd begeleiding in richting een oplossing zodat de zaak niet nodeloos escaleert. Freek Van Neck van Interius Advocaten schoolde zich grondig bij in deze boeiende materie, en is mede dankzij zijn ruime praktijkervaring, specialist in conflictadvies. Hij kan de klant hierbij verschillende conflictoplossingsmethoden aanreiken. Op welke manier hij hierbij te werk gaan, lees je in dit bericht.
Conflicten: voorkomen is beter dan genezen

Conflicten: voorkomen is beter dan genezen

Wat houdt conflictadvies in?

Conflictadvies wordt ook vaak conflictmanagement genoemd. Daarbij worden opkomende geschillen op een zakelijke manier aangepakt, maar wel met de nodige communicatieve en sociale feeling. Experts maken gebruik van instrumenten en methodieken om conflicten in een vroeg stadium te herkennen, de intensiteit ervan in te schatten, en grondig aan te pakken. Conflictadvies of -management heeft als doel de risico’s van conflicten in te perken en onnodige escalaties te vermijden.

Intakegesprek

Zit je midden in een conflictsituatie, of dreigt er een te ontstaan? Boek dan een intakegesprek bij Interius Advocaten. Aan de hand van gerichte vragen streeft Interius ernaar een helikopterview te krijgen van de toestand waarin de conflictbetrokkenen zich bevinden. Hierbij is het belangrijk de intensiteit van het conflict juist in te schatten.

Methodebepaling

De volgende stap in het proces is de bepaling van de aanpak of de methode om een dreigend conflict te voorkomen of om het bestaande conflict op te lossen. Er bestaat een heel arsenaal aan methoden en het is aan de expert ter zake om de geschikte methode(n) te bepalen in functie van de conflictsituatie. Dat kan gaan van een laagdrempelige gespreksbegeleiding via coaching tot een zwaardere methode, zoals bemiddeling. Het conflict wordt met een ruimere blik bekeken dan enkel die van advocaat. Welke methode er gekozen wordt, is het resultaat van een weloverwogen onderzoek door de conflictadviseur. Het devies daarbij luidt dat het veel eenvoudiger is om op te schalen naar een zwaardere methode, dan terug te keren naar een lichtere. De expert overlegt, en herevalueert indien nodig, grondig de gekozen aanpak, zodat de weg naar een oplossing zo kort mogelijk is.

Denk je nood te hebben aan conflictadvies? Contacteer Freek Van Neck, advocaat bij Interius Advocaten, en hij staat je bij met raad en daad.