B2B Incasso opnieuw gemuilkorfd? Interius biedt een speciaal Corona incasso traject aan.

donderdag november 12, 2020

B2B Incasso opnieuw gemuilkorfd? Interius biedt een speciaal Corona incasso traject aan.

Maatregelen tijdens de eerste corona golf

Met KB nr. 15 nam de Overheid tijdens de eerste Corona-golf een aantal zeer verregaande maatregelen om de economische impact van de Corona-crisis te beperken. 

In dit KB werd onder meer een moratorium ingevoerd op faillissementen voor bedrijven die voor 18 maart niet aan de faillissementsvoorwaarden voldeden. Ook werd een verregaande bescherming tegen schuldeisers ingevoerd aangezien er geen beslagen meer konden worden gelegd en er geen middelen van tenuitvoerlegging meer konden worden aangewend. Zelfs lopende overeenkomsten konden niet worden opgezegd omwille van betalingsproblemen.

Ook de fiscus en de RSZ spaarden de bedrijven in moeilijkheden door ze niet te dagvaarden in faling.

De facto wordt er een collectieve opschorting van betaling ingevoerd.

Deze maatregelen hadden tot gevolg dat er in de eerste tien maanden van 2020 31% minder bedrijven failliet gingen en in oktober 2020 er zelfs 38% minder faillissementen waren dan in dezelfde periode het jaar voordien. Men spreekt hier en daar al van een zombie-economie.

Maatregelen tijdens de tweede corona golf

De maatregelen voorzien in het KB nr. 15 liepen af op 18 juni 2020 en nu wordt bevestigd door het Kabinet van Minister van Middenstand, David Clarinval dat er een nieuw moratorium op faillisementen zal worden ingevoerd, deze keer tot 31 januari 2021. Het is nog wachten op het Ministerieel Besluit dat momenteel bij de Raad van State ligt voor advies en het is nog niet duidelijk of ook de overige maatregelen (geen beslagen en uitvoeringsmaatregelen meer en geen ontbinding van overeenkomsten omwille van betalingsproblemen) opnieuw zullen ingevoerd worden, maar vermoedelijk wel.

Bijzonder incassotraject tijdens de tweede corona golf

Al deze maatregelen nopen tot een andere aanpak van het incasso.

Wil je toch snel resultaat zien, op een deugdelijke manier?  In dit traject schrijft Interius de niet-betaler aan, met de melding dat er een bijzondere procedure opgestart wordt om de betalingsachterstand op te lossen. Daarbij geniet de debiteur zelfs verschillende voordelen. Enerzijds wordt de rente kwijtgescholden die normaliter aangerekend wordt. Anderzijds wordt er in termijnen gewerkt waarbinnen de debiteur zijn schulden kan aflossen. Zo kan het bedrag verlaagd worden in de eerste termijnen en stelselmatig opgetrokken worden op het ritme van de debiteur. Op deze manier wordt de debiteur op geen enkele manier extra financieel belast. Hij krijgt dus de kans om in een goede verstandhouding en op een menselijke manier zijn openstaande facturen te betalen.

corona en incasso kunnen effectief samen gaan.“Wanneer je kiest voor dit bijzonder incassotraject, laat je als onderneming zien dat je in deze uitzonderlijke tijden een correcte bedrijfsvoering hoog in het vaandel draagt. En dat je professionalisme vooropstelt. Professionalisme met een begripvol, minnelijk, ethisch verantwoord én kordaat randje. Wees ook niet bang om de stap te zetten of voor eventuele imagoschade van je onderneming. Corona en incasso kunnen effectief samen gaan,” besluit Freek Van Neck, één van de partners van Interius Advocaten, het advocatenkantoor achter Invordering.

 

Wens je meer informatie over de aanpak en de strategie? Neem contact op via Invordering, de incassowebsite van Interius Advocaten, of met Freek VAN NECK van Interius Advocaten.